Home - de Ruiterclub
Informatie De Ruiter
North&East sea-stars
Grand-stars
Morning-stars
Kruisers en Specials
Verkocht/onbekend
Bouw Noordsea-star
Refit van interieur
Reisverslagen
De Ruiterschepen
Bijeenkomsten
Foto's bijeenkomsten
1ste Bijeenkomst
2de Bijeenkomst
3de Bijeenkomst
4de Bijeenkomst
5de Bijeenkomst
6de Bijeenkomst
7de Bijeenkomst
8ste Bijeenkomst
9de Bijeenkomst
10de Bijeenkomst
11de Bijeenkomst
12de Bijeenkomst
13de Bijeenkomst
14de Bijeenkomst
15de bijeenkomst
16de bijeenkomst
17de bijeenkomst
Produkten te koop
Nieuwsbrieven
Gastenboek
Contactformulier
Interessante links
Home
Sitemap

 

 

De Ruiter weekeinde van 6 op 7 October 2018.

 

 We werden voorzien van prachtig zonnig weer.

 

Om 11 uur verzamelen bij de ruïne van Brederode. En dat deden we. Omdat Paddy Schipper haar jeugd heeft doorgebracht in Bloemendaal-Santpoort leidde ze me zonder onderbrekingen naar die burcht. Aldaar was iedereen er eigenlijk al. Hiep, hiep, hoera voor de Tom Tom.

 

Eigenlijk verwacht je bij een ruïne een beetje klimmen en klauteren over wat stapels stenen en begroeiing. Maar dat pakte anders uit.

 

       

 

 

 

 

 

 We werden verwelkomd door een eigentijdse Gravin!! Angelique Schipper. In de oudheid Aagje geheten. Van achteren heet ze net zoals Paddy, dus dat geeft een klik (click op z’n deftigs?)

 

Ze was gekleed in een lange rode robe. Die door het natte gras onderop langzaam nat en donker werd. Maar, dat gebeurde ook in de Middeleeuwen. Dus het blijft in stijl. Ze verwelkomde ons met enige uitleg en vervolgens werd er door haar en haar man (de kasteel heer) koffie met appeltaart geserveerd. Wel in stenen mokken, maar verder is het 21e eeuws.  Banken en tafels van ruw massief houten planken. Dus in stijl. De bomen deden mee en strooiden hun bladeren op de tafels met drank en spijs. Het is herfst weet je wel.

 

       

 

 

 

 

 

 Via een houten brug het kasteel in. Dat wil zeggen, de resten er van. Helaas geen oude houten ophaalbrug. Bruggetje is smal, zodat er maar een (1) rij mannen op kan, die daardoor, door de verdedigers weggemept konden worden. In ganzenpas liepen we daarom naar binnen. Waarna we in de resten van de Ridderzaal(?) een prachtige geschiedenisles kregen.  De burcht werd gebouwd om de West Friezen in Noord Holland tegen te houden. Het IJ liep namelijk in die tijd tot aan de muren. Met naar zee alleen duinen. Dus verdedigbaar.

 

Van Brederode en van Oranje waren beide pages aan het hof van Keizer Karel V. Daar kregen ze dus hun opleiding/opvoeding. Van Brederode woonde er, trouwde 2x verwekte 21(!) kinderen bij 2 vrouwen. Edoch, het werden maar 2 jongens en de rest meisjes en die laatsten tellen niet mee. Beide jongens stierven nogal snel. Ziekte en de val van een paard zorgden daarvoor, zodat Willem van Oranje de vader des Vaderlands werd. Zo is het gekomen.

 

Als je zo’n kasteel ziet, dan zou je dat tegenwoordig niet eens als gevangenis mogen gebruiken. En dat is dan de woning/burcht van edellieden. Nadat de functie van verdediging wegviel werd het ook nog een tijdje de woning van een edelvrouwe. Totdat die het ook niet meer warm kon stoken. We beklommen de trappen, op enige dames na, die lekker in het zonnetje beneden op een bankje bleven zitten. Er zijn plannen ter verdere restauratie, maar die hebben ze overal.

 

 

       

 

 

 

 

 

 Vrouwe Aagje vertelde zo boeiend, dat we tenslotte met enige haast af moesten haken, want de sluizen van IJmuiden wachtten op ons bezoek om 2 uur.

 

Daarom afscheid en achter John & Willem Karel aanrijden. Dank zei de spaghetti van wegen rond Velzen raakten we ze toch nog kwijt, maar door een paar bordjes “sluizen” te volgen bereikten we het rode voorlichtingsgebouw SHIP nog redelijk op tijd.

 

       

 

 

 

 

B

 Hier werden we rondgeleid door een ter zake kundige gepensioeneerde, die echter niet zo boeiend kon vertellen als Aagje. De nieuwe sluis van wel een halve km lang wordt naast de bestaande grote sluis aangelegd en de behuizingen voor de drijvende deuren zijn al duidelijk te zien en erg hoog. Want er wordt rekening gehouden met de zeespiegel stijging.

 Het is een flink karwei.

 

Dan ter hotel Apollo aan de jachthaven voor inboeken en naar het restaurant aan de vissers haven genaamd de Meerplaats. Het werd gezellig, veroorzaakt door ons allen. Leuk spulletje is dat.

 

Later in de avond werd in de bar van het hotel na geborreld en gekletst.

 

Zondagmorgen ontbijt in een steeds drukker wordende zaal. Willem was ook weer van de partij en de verhalen deden de ronde en tenslotte uitboeken en afscheid nemen.

Tot de volgende bijeenkomst met Hemelvaartsdag in Katwijk 2019. In principe met de schepen. Edoch, er schijnt ergens een lage vaste brug te zijn, dus weest op uw hoed.

 

De foto’s zijn weer te bekijken op de site van Andries www.fontijne.net/photo, inloggen met de gegevens van De Ruiterclub.

 

 

 

 

 

 


Astrid van Leeuwen
astrid@deruiterclub.nl