Home - de Ruiterclub
Informatie De Ruiter
North&East sea-stars
Grand-stars
Morning-stars
Kruisers en Specials
Verkocht/onbekend
Bouw Noordsea-star
Refit van interieur
Reisverslagen
De Ruiterschepen
Bijeenkomsten
Foto's bijeenkomsten
1ste Bijeenkomst
2de Bijeenkomst
3de Bijeenkomst
4de Bijeenkomst
5de Bijeenkomst
6de Bijeenkomst
7de Bijeenkomst
8ste Bijeenkomst
9de Bijeenkomst
10de Bijeenkomst
11de Bijeenkomst
12de Bijeenkomst
13de Bijeenkomst
14de Bijeenkomst
15de bijeenkomst
16de bijeenkomst
17de bijeenkomst
Produkten te koop
Nieuwsbrieven
Gastenboek
Contactformulier
Interessante links
Home
Sitemap

 

Weekeinde 26 en 27 oktober 2019.

 

De najaar bijeenkomst in Dussen, Made en tenslotte Dordrecht.

 

Eenieder ging per rijtuig zonder paard, maar schrijver dezes vond de motorboot toch een redelijker alternatief.

En 20 Euro voor een nachtje liggen is wel wat goedkoper dan een hotel kamer.

 

Dus vrijdag de 25e de boot gestart en samen met Michiel op weg. Bij de bunkerboot in Dintelmond (of D’sas) wat extra diesel gekocht ter aanvulling. Dan via de rivier langs de Willemstad, Moerdijk bruggen en de Amer naar Drimmelen. Aldaar afgemeerd en ligplaats ingenomen voor 2 dagen en nachten. De havenmeester is een bejaarde (maar toch wat jonger dan ik, die ook aan het steiger ligt met z’n eigen motorbootje). Als deelgenoot krijg ik alle medewerking en ook een Dongel om de toegangshekken te openen, die hier nu ook nodig blijken te zijn.


In de vorige eeuw had je die hier niet. Maar ja, dit heet vooruitgang.


Paddy haalt me de volgende dag op en met z’n 3-en rijden we geholpen door de Tom-Tom naar de klompenmakerij in Dussen. Zonder hulp van die ruimtevaarttechniek hadden we een uurtje rond moeten toeren en zoeken om het te kunnen vinden. Soms wordt het leven gemakkelijker.


Het ziet er leuk uit. Houten schuren en de balken boven het mode hoofd hangen vol met klompen in alle maten en vormen. Later horen we dat ze hangen te drogen. Een bus voor ons is bezig met een eenvoudige lunch en als die jongens weggaan, kunnen wij in de werkplaats aanschuiven.

 

x

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

De klompenmaker is een komiek, die het publiek bij z’n conference betrekt. Wie heeft er op klompen leren lopen? Nogal wat van onze oudere leden, want het leer was duur zo vlak na de oorlog. De weinige machines, die er staan zijn al een eeuw oud. Dat is nog eens iets. Een massieve klomp, die in een klem zit, wordt afgetast door een staaf met ronde top die met een rond draaiende frees een ruw stuk hout afschaaft. CNC apparatuur van 19-toen. Ernaast een machine die met een lepelboor, ook via een mal, de ruimte in de klomp verwijderd. Je moet nat hout gebruiken, want anders gaat het niet zo goed en het droog proces ( hangend aan de zolderbalken), is ook iets van de meester. Tot dan maakte  een klompenmaker 4 paar per dag. Met de machines 6x zoveel. Vooruitgang heet zoiets. En toch is het grotendeels handwerk want een eigenwijze computer komt er niet aan te pas.

 

We mogen vervolgens de winkel in ter aankoop van 1 en ander. En dan een  broodmaaltijd. Was leuk en lekker.


Dan naar Drimmelen voor de Biesbosch rondvaart. Geholpen door dezelfde Tom Tom is het weer een makkie.

 

 

 

 

       

 

 

 

 

 

 

 

 

Zelf ben ik een jaar of 10 geleden nog door de kreken van dit gebied gevaren. En 3 keer aan de grond gelopen met m’n 1 ½ m diepgang. Dan achteruit en proberen aan bak- of aan stuurboord de geul te vinden. Lukte nog ook.


De schipper van deze grote boot met minder diepgang dan die van mij heeft er dan ook geen moeite mee. Hij vaart ongeveer de koers die ik destijds nam, maar nu  zonder grondberoering. En vaart dan zo maar een smalle kreek in naast de dijken van zo’n hoge drink water polder, genaamd  Spaarbekken. De kreek is misschien 2x zo breed als de boot en het vaarwater kronkelt zo erg, dat ie haakse bochten moet draaien. Stil liggen de kop rond en verder. Zo schuifelt ie langzaam langs die hoge dijk.


’s Avonds diner in het dorp Made wat verderop. Was lekker en geanimeerd.

 

 

 

 

 

 

 

   

 

   

 

 

 

 

 

 

 

De nacht in de haven was rustig met weinig of geen wind.


De morgen bracht een prachtige zonsopkomst en wij voeren weer naar onze thuishaven de Heen.


Aldaar haalde Paddy ons op en reden we naar Dordrecht, wat er staat bezoek aan een Sterrenwacht op het programma. Hoe kom je erop! We zijn toch een motorboten club?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Edoch we gaan er naar toe. Blijkt aan de rand van de Dordtse Biesbosch te zijn. Vlak voor de brug over Merwede de afrit nemen en dan om de Oost. Ziet er niet uitnodigend uit. Allemaal Industrie met de beruchte chemie fabriek van Dupont de Nemours daar ook nog eens. Maar aan het eind zie steeds meer bomen en watertjes en speelweiden en mensen en kinderen en ook een gebouwtje met een halve bol erop. Dat moet het zijn. Astrid belt me net op dat moment. Waar ben je? Op een 50m van U vandaan. Oh prachtig, parkeer dan en kom naar ons toe. Ja, dat was ik al van plan.

 

Je denkt een amateur spulletje te vinden, maar het ziet er professioneel uit, met licht beelden over de zon en z’n planeten en een schouw kast met vele meteorieten. Een bejaarde gids (dat zijn de lieden met veel tijd) toont ons de telescoop en vertelt, dat ie het niet doet, want de halve bol erboven kan niet draaien.

 

Het was weer een prachtig weekeinde met mooi weer en veel variatie.

 

Dank U, Yvonne en Bert voor de organisatie van dit weekeinde vol afwisseling en originaliteit.

 

 

 

  


Astrid van Leeuwen
astrid@deruiterclub.nl